zondag 26 januari 2014

De jarigen van oktober tot januari

In oktober waren er 5 jarigen in onze klas!
HIEP HIEP HOERA voor Rameen, Lien, Daan,
Eline en Milan!


In november en december waren er 2 jarigen!
HIEP HIEP HOERA voor Ronald en Wouter!



In januari waren er 3 jarigen in onze klas!
HIEP HIEP HOERA voor David, Armen en Jill!




Sprookjes

Er was eens een leuk klasje uit het tweede leerjaar dat over sprookjes leerde. 
Ze mochten alles vertellen wat ze over sprookjes kenden en beluisterden al verschillende verhaaltjes zoals 'De gelaarsde kat', 'Het lelijke jonge eendje', 'Vrouw Holle' en 'Repelsteeltje'. 
De volgende twee weken zullen ze nog veel meer over sprookjes leren. Alle sprookjesboeken zijn dus zeer welkom voor ons themahoekje. 


Winterboom knutselen

Eerder dit schooljaar knutselden we al een zomer- en herfstboom. Voor onze collage van de vier seizoenen hebben we natuurlijk ook nog een winter- en lenteboom nodig.
Vorige week knutselden we onze winterboom. We kregen allemaal een zwart tekenpapier waarop we met witte verf een stam mochten schilderen. Daarna deed de juf een beetje water bij onze witte verf. Met ons penseel legden we een dikke druppel van deze waterverf boven aan onze geschilderde stam. We kregen allemaal een rietje en blazen maar. We moesten op de druppel blazen in verschillende richtingen om zo de takken van de boom te maken. Iedereen vond dit superleuk om te doen. Kijk hier maar eens voor de resultaten.

zaterdag 18 januari 2014

Tafel van 6


Peer tutoring

Peer tutoring? Wat is dat?

Peer tutoring is een project waarbij onze leerlingen aan tandem-lezen doen: de leerlingen van het vijfde leerjaar lezen samen met de kinderen van het tweede leerjaar. Er wordt geoefend op het technisch en op het begrijpend lezen.

Voor de leerlingen van het tweede leerjaar is het de bedoeling dat zij leesstrategieën onder de knie krijgen. Daarvoor krijgen ze een getrainde begeleider (vijfdeklasser), die hen aanmoedigt en corrigeert op een vooraf getrainde wijze en onder toezicht van de leerkracht.

De kinderen van het vijfde leerjaar krijgen zo verantwoordelijkheid en worden verplicht om zo stipt mogelijk en nauwkeurig te werken. De meerwaarde voor hen ligt in het feit dat ze goed moeten leren bijsturen daar waar het nodig is en leren omgaan met oplossingsstrategieën.

Uit onderzoek blijkt dat niet alleen de leerlingen van de tweede klas maar ook de leerlingen van de vijfde klas een opmerkelijke leerwinst realiseren. Beiden gaan sterk vooruit op gebied van technisch en begrijpend lezen. Maar ook hun sociale vaardigheden krijgen heel wat groeikansen. Uiteraard kan dit project pas starten na een grondige voorbereiding.

Onze leerlingen zijn na de kerstvakantie gestart met dit project. Begin dit schooljaar maakten ze wel al kennis met hun leesmakker. Zo gingen we zelfs samen met het vijfde leerjaar naar Planckendael om elkaar goed te leren kennen. Maar nu is het dus zover...iedere maandag lezen we samen met onze leesmakker. Kijk hier maar eens hoe fier we zijn en hoe goed we kunnen samen werken. 

zondag 12 januari 2014

Een pinguïntekening

Voor de kerstvakantie leerden we de pinguïndans. We mochten deze dans ook voor de hele school opvoeren. Dat was superleuk. Om nog wat in dit thema te blijven, mochten we van onze juf deze week een mooie pinguïntekening maken. Hiervoor gebruikten we enkel gekleurd papier en watjes. Kijk hier maar eens voor de prachtige resultaten.