woensdag 25 december 2013

Beste wensen voor 2014

Geniet van een welverdiende vakantie!

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox


Pinguïndans

Om volledig in vakantiesfeer te komen,
dansten vrijdag 20 december
de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar
de pinguïndans.

Een prachtige afsluiter van het eerste trimester!

Bekijk zeker het filmpje op de website van onze school.
Veel kijkplezier!


Schaatsen

Het eerste trimester loopt bijna ten einde.
Kerstmis en Nieuwjaar staan al voor de deur!

Toch waren de laatste weken nog zeer druk: toetsen maken, nieuwjaarsbrieven schrijven, ...
Om al wat te proeven van de vakantiesfeer,
gingen we dinsdag 17 december met het tweede leerjaar gaan schaatsen.
Het was niet altijd even makkelijk om op onze benen te blijven staan,
maar we maakten veel plezier!
Op de foto's kan je alvast zien hoe wij er hebben van genoten. 



zondag 15 december 2013

Dinsdag 17 december gaan we schaatsen

Dinsdag gaan we schaatsen op de openluchtschaatsbaan in Ninove. Dat is onze beloning van het knikkersysteem. Klassen die stil in de rij staan en flink naar de klas gaan krijgen knikkers als beloning. Wie voor de vakantie voldoende knikkers heeft verzameld, krijgt een beloning. Zo werden we al eens beloond met een film. En nu mogen we dus gaan schaatsen.
Er zijn voor de kleine kinderen ook bob schaatsen voorzien tot maatje 34. Dus geen paniek mama's en papa's. We houden het veilig.

We willen u wel vragen om uw kapoen die dag goed aan te kleden. Zorg zeker voor een muts en een sjaal. Ook wanten zijn verplicht. Geef zeker ook een reservebroek en kousen mee want die kunnen na het schaatsen misschien wel nat zijn. Zo hoeft uw zoon/dochter niet de rest van de dag in natte kleren rond te lopen.

Sinterklaasfeest

Vrijdag 6 december kwam Sinterklaas bij ons op bezoek. We waren 's ochtends wel even paniek.
Hoofd Piet had zich overslapen en Sint kwam er maar niet door. Wanneer het Hoofd Piet niet lukte om Sinterklaas te bellen, had hij zichzelf dan maar in Sinterklaas verkleed. Wat een teleurstelling.
Onze juffen en meester hadden echter wel alle vertrouwen in de Sint en lieten ons nog even wachten op de speelplaats. We zongen sinterklaasliedjes uit volle borst en ja hoor...Sint had ons zo mooi horen zingen en kwam dan toch naar onze school. Wat waren we blij! Hij had van Hoofd Piet het verkeerde adres doorgekregen. Zo was hij in het secundair van onze school beland. En tot overmaat van ramp was zijn staf gebroken. Sint nam van ons afscheid zodat hij eerst kon feest vieren bij onze kleuters. Maar hij beloofde ons dat hij in de namiddag bij ons kwam feestvieren.

Na de middag werden wij eerst getrakteerd met een schitterende licht-, spel- en goochelshow.
Iedereen mocht actief meedoen met de trucjes en spelletjes en op het einde gingen we allemaal uit de bol op coole muziek. Na deze spetterende show kwam dan uiteindelijk Sinterklaas bij ons op bezoek. Alle klassen zongen voor hem nog een mooi liedje en dan kregen we als beloning van Sint en zijn Pieten een snoepzak en een groot cadeau voor onze klas.
In ons cadeau zaten drie gezelschapsspelletjes: Holle bolle big, Tic Tac Boem en Vallende aapjes.
De week na het feest hebben we een paar keer met deze spelletjes mogen spelen in de klas. En iedereen vindt ze superleuk.
Dank u wel Sinterklaasje. Tot volgend jaar!


Tafel van 4


zaterdag 16 november 2013

Een beschreven schilderij

De juf keek naar een schilderij, wij mochten het niet zien maar moesten aan de handen van wat zij ons vertelde dit schilderij natekenen. Wiens tekening past het best bij de omschrijving? Oordeel zelf maar.

De juf gaf de volgende omschrijving:

In het midden staat een vrouw met een rode jurk. Links van de vrouw staat nog een vrouw. Zij draagt een grijze jurk. Links van deze vrouw staat een kleine jongen. Aan de voeten van de vrouw met de grijze jurk ligt een witte vaas. Helemaal rechts onderaan van het schilderij ligt een vrouw neer in het gras. Ze ligt met haar rug naar ons toegekeerd en houdt een rode waaier vast. In de rechterbovenhoek zie ik een groot huis. Het dak staat net niet op het schilderij. Beneden kan ik een oranje deur en een raam zien. Boven zijn er vier ramen. De gevel is roze.
De vrouwen en het jongetje staan in een grasveld dat net voor het huis stopt.

Neem nu maar eens een kijkje naar de tekening van jouw kapoen. Heeft hij of zij alles getekend wat er is verteld? Klik hier om de foto's te bekijken.

Tafel van 3


Een herfstboom knutselen


Vrijdag gingen we terug aan het knutselen.
Na een zomerboom die we eerder maakten, was het nu tijd om een herfstboom te maken. Eerst gingen we met de juf op de speelplaats de herfstbomen bekijken. Welke kleuren zagen we allemaal? Vooral rood, oranje, geel en bruin.
We zagen ook dat er al heel wat blaadjes waren afgevallen. Die lagen nu onder de boom op de grond.
Terug in de klas gingen we meteen aan de slag.
De juf toonde ons de beste techniek om een stam met takken te schilderen en daarna mochten we de blaadjes aan en onder de boom verven met wattenstaafjes. Iedereen vond het een leuke opdracht en enkele kapoenen versierden ook hun neus met herfstkleurtjes.

Klik hier om meer foto's te bekijken.

maandag 11 november 2013

Stagejuf Sara

Vorige week kwam 'juf' Sara uit het 6e middelbaar van onze school een kijkstage doen in onze klas.
Ze kwam eens kijken hoe het er in onze klas aan toe gaat en wat een juf allemaal moet doen. Ze hielp ook wat mee verbeteren en liep vaak rond in de klas om ons wat te helpen bij de oefeningen.
Donderdag mochten we in de vertelkring zitten en dan las juf Sara een paar prentenboeken voor. Vrijdag ging ze met ons aan het knutselen. We moesten een egeltje maken met een pompon. Dat was behoorlijk moeilijk en ons knutselwerkje raakte jammer genoeg niet afgewerkt. Maar juf Sabine heeft ons beloofd dat we er de komende weken gaan aan verder werken.
Vrijdag na school trakteerde juf Sara ons allemaal nog met een paar letterkoekjes om ons te bedanken voor de fijne stage. Maar ook wij willen juf Sara bedanken voor de leuke week met haar.

Klik hier om meer foto's te bekijken.
















donderdag 31 oktober 2013

Halloweenavond op school

Vorige dinsdag werd het tweede leerjaar getrakteerd op een heus Halloweenfeestje op school.
Na schooltijd bleven de kinderen nog eventjes in de klas waar ze zich mochten verkleden en werden geschminkt door de juf of een helpende mama. Daarna mochten al onze mini heksjes, tovenaars, vampieren, monstertjes,…nog wat spelen op de speelplaats terwijl enkele juffen en meesters alles gingen klaar zetten in de refter.

Vervolgens trokken de kinderen in een lange stoet naar de refter waar ze uit de grabbeldoos een kaartje mochten trekken. Dat kaartje vertelde hen aan welke werktafel ze mochten plaats nemen. Zo waren ze 8 werktafels: het snijden van de uien, tomaten, wortels, pompoenen en aardappels. Maar ook gehaktballetjes rollen, spaghetti breken en gehaktspinnen maken en mandarijntjes als dessert.
Als de kinderen klaar waren met hun taakje, mochten ze plaats nemen aan de kleurtafels en Halloweentekeningen inkleuren.

Terwijl de kinderen hun artistieke kleurkunsten bovenhaalden, bereidden de juffen en meesters in de keuken de heerlijke pompoensoep. Nu hadden de meeste kinderen wel reuzehonger gekregen en ze kwamen allemaal met hun kommetje aanschuiven voor een kom soep met spinnen. Daarbij kregen ze ook nog brood zodat ze hun buikje vol konden eten.
Als dessert was er voor elk kind ook nog een pompoenmandarijntje en een spookbanaantje.

Na het dessert ruimden we de refter op, de juffen en meesters stortten zich op de afwas en meester Chris trok met de kinderen naar de turnzaal voor een film. En zoals het op een echte Halloweenavond hoort, begon het plots te donderen en te bliksemen. Een paar kindjes waren toen wel een beetje bang en mochten tijdens de film dicht bij meester Chris gaan zitten.
Na de film kregen onze kapoenen allemaal nog een fruitsapje aangeboden. Iedereen was superenthousiast!

Een paar ouders stonden hun kleine spruit al op te wachten en al snel volgde de rest. Tegen half negen waren alle kindjes afgehaald en konden de juffen en meesters terugblikken op een geslaagde avond. Enkel het Halloweenspel hadden we niet meer kunnen doen wegens het slechte weer. Maar dat maakten we de ochtend daarop goed. Er werd die woensdag in de klas nog veel nagepraat over de leuke avond. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat dit een nieuwe jaarlijkse traditie zal worden in ons tweede leerjaar!

Neem zeker eens een kijkje naar de foto’s van de Halloweenavond op dinsdag en het Halloweenspel op woensdag.

Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox

 

Uitstap naar de nieuwe speeltuin.

Het is nu volop herfst! De bomen krijgen een mooi kleurenpalet, het wordt al iets frisser en de dagen worden korter. Een paar weekjes geleden hebben we wel nog kunnen genieten van enkele mooie nazomerse dagen. En dan zijn we er met de kinderen een namiddag op uit getrokken naar de vernieuwde speeltuin in het Ninoofse stadspark. De kinderen hebben met volle teugen genoten van deze uitstap en daar hebben wij een mooi filmpje van gemaakt. Neem maar eens een kijkje!

 
Click to play this Smilebox slideshow
Create your own slideshow - Powered by Smilebox
 






zaterdag 26 oktober 2013

Knutselen voor Halloween bij juf Paulien.

Vorige week dinsdag bracht juf Paulien ons in de namiddag al in de Halloweensfeer.
Zo mochten we skeletten knutselen met wattenstaafjes en pompoen raamdecoraties maken.
Zo werd onze klas deze week mooi versierd. Hieronder twee voorbeeldjes van onze knutselwerken.


vrijdag 25 oktober 2013

Controledictee na de vakantie

Beste ouders

Na de vakantie wordt een controledictee afgenomen van de woordpakketten die we tot hiertoe gezien hebben (woordpakket 1 - 7).
Hieronder vindt u een paar websites waar de leerlingen de woordpakketten kunnen inoefenen:

  •  een site waar een juf de woordpakketten dicteert zodat de kinderen zelfstandig een oefendictee kunnen maken:
 http://www.xaco.be/xacols/index.php/educatieve-websites-topmenu-159/taal/spelling/woordpakketten-2de-leerjaar
  • een site waar je alle woordpakketten goed kan inoefenen:
 http://www.meesterkristof.be/pagina12.html
  • een site waar je spellingsliedjes en afdrukbare oefenkaartjes kan vinden:
 http://jufsarah.yurls.net/nl/page/683352
  • een site waar je alle woordpakketten goed kan inoefenen:
 http://www.vbsmoen.be/index.php?section=15&page=107

 Veel succes aan de leerlingen!


zondag 20 oktober 2013

Sipke wipke

Klik hier voor meer foto's!
Sipke wipke spinnekop
die klom eens in een draad.
De regen kwam in stromen
en spoelde hem op straat.
Maar kijk,
daar kwam de zon weer op
en gauw was alles droog.
En Sipke wipke spinnekop
klom kriebelkrab omhoog!

dinsdag 15 oktober 2013

Ons eerste bibliotheekbezoek

 
Vandaag gingen we voor de eerste keer met onze klas naar de bibliotheek. De juf had ons deze morgen al uitgelegd hoe we moesten boeksnuffelen. Zo leerden we dat we op de omslag van een boek naar de titel en de prent moesten kijken en de korte inhoud op de achterkant moesten lezen om te weten te komen of we een boek graag zullen lezen of niet. In de bib kregen we allemaal een kaartje waarmee we om de drie weken twee boeken mogen uitlenen. De juf toonde ons uit welke boekjes we allemaal mochten kiezen. Dat waren er een hele hoop. Gelukkig wisten we hoe we snel boeken konden kiezen. klik hier om foto's te bekijken van ons bibbezoek.

donderdag 10 oktober 2013

Spetter spetter spat

Vandaag gingen we terug zwemmen. De juf nam haar fototoestel mee en maakte een paar leuke foto's van ons. Klik hier om onze zwemkunsten te bewonderen.

Regenboog

Het was vandaag een natte herfstdag! Gelukkig kwam de zon ook af en toe eens tevoorschijn.
En de combinatie van regen en zon toverde voor ons deze mooie regenbogen in de lucht.
We hadden vanuit onze klas een prachtig zicht, we stopten even met de les en mochten er van de juf  van genieten!

maandag 7 oktober 2013

Planckendael

Vandaag gingen het 2de en 5de leerjaar samen naar Planckendael.
Na een lange busrit (er was veel file) kwamen we om 10 uur aan.
Voor we binnen gingen in het park zochten we ons leesmakkertje op en werden we in groepen verdeeld bij de juf of meester waarbij we ook gaan samen lezen op school. Samen met onze leesmakker kregen we eerst een rondleiding van een gids. We zagen leeuwen, neushoorns, zebra's, giraffen, apen, wasbeertjes, ... We gingen ook naar de olifanten kijken maar die hadden zich eerst wat verstopt. Om ze goed te kunnen zien, mochten we op de hangbruggen en netten klimmen tussen de bomen. Iedereen haalde zijn beste apenkunstjes boven. Helemaal bovenaan hadden we een prachtig zicht over het olifantenverblijf en daar zagen we Kai-Mook lopen.
Van zoveel klimwerk hadden we wel wat honger gekregen. Het was mooi weer dus we mochten buiten eten. SUPERLEUK! Nadat we gegeten hadden, mochten we met ons zakgeld ook nog wat snoep of een lekker ijsje kopen.
Als afsluiter gingen we ons nog wat uitleven in de grote speeltuin maar dan was het helaas al tijd om terug naar de bus te gaan.
Hier vind je alle foto's van onze leuke uitstap!

Het kriebelt in 2C

Het kriebelt in het 2e leerjaar! Daar leren we momenteel over de kriebeldiertjes! Juf Sabine, juf Inge, juf Evy en meester Jeroen hebben de leerlingen al veel kennis bijgebracht, maar natuurlijk kan een eigen kunstwerk niet ontbreken. Volgende foto’s geven een glimp van het tweede leerjaar dat samen met juf Paulien slakken, spinnen, rupsen en bijen in de klas brengt.

Groetjes juf Paulien

zaterdag 5 oktober 2013

Nieuw leesmakkertje

Vrijdag leerden we ons nieuw leesmakkertje kennen. Net zoals vorig jaar gaan we ook dit schooljaar regelmatig samen lezen met een oudere leesmakker. Dit jaar zit onze leesmakker in het 5de leerjaar. Maandag gaan we samen naar Planckendael om elkaar beter te leren kennen. We kijken er alvast naar uit.

Tafel van 2


Vorige vrijdag maakten we in de klas kennis met de maaltafel van twee. Samen met onze juf doken we in de magische toverwereld van de tafels. Juffrouw Snuffelneus leerde ons tellen met sprongen van 2. Daarna moesten we de kikkers Melijk en Belijk helpen om vliegen te groeperen per twee. En zo leerden we uiteindelijk de tafel van 2 kennen.
We leerden ook een leuk tafellied van Kapitein Winokio. Op swingende muziek moesten we de tafel van twee meezingen. En natuurlijk mochten we terwijl ook meedansen op het ritme. Als leuke afsluiter gingen we buiten nog een leuk spel spelen om onze tafel in te oefenen: het vliegenmeppersspel. Hieronder zie je leuke foto's van ons spelletje.







donderdag 3 oktober 2013

Stellen: een vreemd dier beschrijven

Vandaag kregen we in de klas een leuke tekenopdracht. We maakten een doorgeeftekening.
Iedereen kreeg een tekenblad waarop we een lijf van een dier moesten tekenen. Daarna gaven we het tekenblad door aan iemand anders die aan het lijf poten moest tekenen. Een derde leerling mocht er een kop aan tekenen en een vierde leerling tekende de staart. Tot slot mocht een vijfde leerling het dier volledig afwerken en inkleuren. Zo, dit was dan ons vreemd dier. Wat zaten er grappige exemplaren bij, maar ook griezelige en hier en daar ook schattige diertjes.

Iedereen mocht nu zijn dier een naam geven. En dan kregen we de opdracht om ons dier te beschrijven. De juf oefende dit eerst met ons met een foto van een hond die we moesten beschrijven. Zo konden we iets zeggen over het lijf, de poten , de oren, de ogen, de staart, de kleur van het dier,...
We hadden genoeg geoefend en mochten nu zelf aan de slag. Ons dier aandachtig bekijken en er daarna drie mooie zinnen over schrijven. Voor leuke foto's van deze les, klik hier.

Hieronder vind je een paar leuke raadseltjes die de kinderen zelf schreven. Kan jij raden over welk dier het gaat? Zoek maar bij de tekeningen onderaan!

Rara, wie ben ik?                                                            Rara, wie ben ik?
Mijn dier heeft stekels.                                                     Mijn dier heeft een grote mond.
Hij heeft vijf dikke poten.                                                  Hij heeft scherpe tanden.
Hij heeft een krulstaart.                                                    Hij heeft een lange nek.


Rara, wie ben ik?                                                            Rara, wie ben ik?
Mijn dier is dik.                                                                 Mijn dier heeft een krulstaart.
Hij heeft twee voelsprieten.                                              Hij heeft dikke poten.
Hij heeft vier vleugels.                                                      Hij kan vliegen.


Rara, wie ben ik?                                                            Rara, wie ben ik?
Mijn dier is groot.                                                              Mijn dier heeft geen poten.
Hij heeft wel duizend poten.                                             Hij heeft twee korte oortjes.
Hij kan spinnenwebben maken.                                       Hij heeft geen mond.








Fotograaf op 4 oktober

Met mijn fris verzorgde snoet en schone kleren aan,
ga ik morgen blij die schooldag tegemoet,
want de schoolfotograaf zal er staan.
En lach ik dan lief en hou ik mij heel struis,
kom ik enkele dagen later met een mooie foto naar huis.

zondag 29 september 2013

Geen school

Maandag 30 september is er geen school!

Geniet  van dit extra dagje vrij. 

 

Zomerboom knutselen

Aangezien het vrijdag nog mooi weer was en de bomen op onze speelplaats nog geen herfstjasje hebben gekregen, namen we de kans om deze zomerbomen te gaan observeren en te schetsen. Daarna mochten de kinderen de structuur van de stam met wasco op hun tekening doorkleuren. En in de klas gingen we met onze vingers en verf aan slag om het mooie groene loof van de bomen na te bootsen. De kinderen vonden het alvast zeer leuk om te doen. In de herfst, de winter en de lente gaan we zeker ook nog een boom maken om daarna een collage van de vier seizoenen te maken natuurlijk.

Veldloop

Vorige woensdag lieten onze kinderen zich van hun sportiefste kant zien.
Samen met andere leeftijdsgenootjes van verschillende scholen in Ninove liepen ze een parcours in het stadpark.Na hun inspanning werden ze beloond met een drankje en een appel en kregen ze ook nog een verrassingzakje.
Twee kindjes uit de klas van juf Evy behaalden zelfs een medaille.
Een dikke proficiat aan Wijdane en Anthony van 2D.
Maar ook een grote pluim voor alle andere jongens en meisjes voor hun inzet en enthousiasme.
 
 
 
 
 

Jarigen in september

Deze maand waren er 3 jarigen in onze klas!
HIEP HIEP HOERA voor Yenco, Thomas en Nour!




vrijdag 20 september 2013

Het axenlied

Vandaag was het slotmoment van onze themaweek rond de axenroos.
Deze namiddag zongen we allen het axenlied enthousiast mee. Wie wil kan nu ook thuis uit volle borst meezingen met ons lied!


 

Jefke Patat leert ons tellen tot 100

Vandaag leerden we een nieuw vriendje kennen in de klas: Jefke Patat.

Met zijn coole auto zoefde hij op het honderdveld van de ene plaats naar de andere.
Zo reed hij van de bakker op huisnummer 23 naar de bibliotheek op huisnummer 49 en naar zijn mama op huisnummer 63. Daarna ging hij ook nog nieuwe schoenen kopen in het winkelcentrum op nummer 78 en naar het benzinestation op nummer 99.
 
Vervolgens stapte hij in zijn raket om een trip te maken in de ruimte. De snelle raket vloog van onder naar boven en van boven naar onder. Deze ging zo snel dat we moesten tellen met sprongen van 10!
De Tovenaar van het jaar
 
Zet 12 maanden bij elkaar.
Tover maar.
Tover maar.
Met 12 maanden van het jaar
tover jij een heel nieuw jaar:
 
Januari staat voorop.
Februari volgt erop.
Lente! Maart, april en mei
volgen netjes in de rij.
Daarna juni, hiep hoerij!
Zomer! En we zijn haast vrij.
Twee maanden zonder zware klus:
juli en augustus!
Herfst! We zijn september,
oktober en november.
En als laatste in de rij
wordt het winter,
wordt het winter.
En als laatste in de rij
komt december er nog bij.
 


donderdag 19 september 2013

Deze eerste weken in ons klasje.
 
De eerste maand van ons nieuwe schooljaar is al over halfweg en we hebben al heel wat geleerd en gedaan in ons klasje.

Iedere week leren we nieuwe woordjes schrijven aan de hand van een woordpakket.
We hebben ook al veel gerekend tot 20. Onze juf testte voorlopig nog onze kennis uit het eerste leerjaar zodat we binnenkort kunnen leren tellen en rekenen tot 100! Hier en daar kwamen we wel al eens een maaltafel tegen. We kijken er alvast naar uit om de tafels te beginnen leren.

Deze week zijn we ook beginnen lezen in leesgroepjes. Een groepje bij onze juf in de klas, een ander groepje bij juf Connie en een laatste groepje bij juf Monique. We kregen allemaal een mooie leesmap met een Geronimosticker erop. De juf heeft gezegd dat we best dagelijks thuis oefenen met onze leesmap.

We hebben de eerste week ons adres leren schrijven. Nadat we dit goed hadden ingeoefend, hebben we voor elkaar een briefje mogen maken met iedereen zijn naam erop. We schreven ons adres op een envelop, kleefden er een postzegel op en daarna deelde de juf de envelopjes willekeurig uit. Iedereen begon meteen de naam te lezen van het klasvriendje waar we onze brief naartoe mochten sturen. Wat waren we enthousiast! En als kers op de taart ging de juf met ons op stap tot aan de postbus waar we zelf onze brief mochten posten.

We hebben ook al veel op onze kussentjes bij Beertje Bruin in het vertelhoekje gezeten. Daar heeft de juf ons al veel verhaaltjes verteld maar we hebben daar iedere maandag ook al mogen vertellen over onze belevenissen van het voorbij weekend. Wie Beertje Bruin vast heeft, mag vertellen. De anderen moeten dan stil zijn en luisteren. Die afspraak hebben we samen met de juf en Beertje gemaakt.
Deze week leerden we over de veiligheid op school. Helaas gebeuren er soms ongelukjes en daarom leerden we hoe we een brandwonde, een schaafwonde en een bloedneus moeten verzorgen. Vandaag mochten we allemaal een pop meebrengen. Deze waren de patiënten in ons klashospitaal. Als echte verplegers of verpleegsters verzorgden we hun brand- en schaafwonden. Alle popjes waren zeer blij met de goede zorgen die ze kregen.

 
Klik op deze link om meer foto's te zien van ons klashospitaal.
Ga zeker ook eens een kijkje nemen op onze schoolwebsite voor meer foto's van onze klas.


 

zondag 1 september 2013

Een fijne start van een nieuw schooljaar



Daar gaan we weer voor een heel schooljaar!

Hopelijk hebben jullie allen genoten van de voorbije vakantie.

Ik wens alle leerlingen een heel fijn en bijzonder goed schooljaar toe!

 

Juf Sabine